Мики Маус (Mickey Mouse) - Класически

Мики Маус е герой на редица анимации и комикси, символ на компанията "Уолт Дисни" ("The Walt Disney Company"), създаден съвместно от Уолт Дисни (Walt Disney) и Уб Айуъркс (Ub Iwerks) през 1928 г., а озвучаван първоначално от Уолт Дисни. Филмите за него са популярни у нас със сборното название "Мики Маус", въпреки че всяка творба си има отделно такова. "Мики Маус" е и името на периодично комикс списание на издателство "Егмонт България", появило се за първи път в България на 24 април 1991 г., излизащо и досега.

Компанията "Уолт Дисни" счита за рожден ден на Мики Маус 18 ноември 1928 г., когато е пуснат филма "Параходът Уили" ("Steamboat Willie"). Всъщност първата поява на Мики и неговата приятелка Мини е във вестник още през 1923 г., а първата им поява в анимационно филмче, "Plane Crazy", е на 15 май 1928 г. С времето Мики Маус става все по-популярен из целия свят и за него са създадени много комикси, късометражни и дългометражни филми. За разнообразяване съдържанието на произведенията за Мики Маус са създадени редица придружаващи анимационни персонажи, някои от които също стават много популярни – Доналд Дък, Чичо Скрудж, Гуфи, Плуто и др.

Днес Мики Маус е един от главните герои на "Disney Channel". Заедно с други търговски, запазени марки, като "Кока-Кола" и "Макдоналдс" е приеман като символ на глобализма на САЩ и североамериканския начин на живот.