Фиксики

"Фиксики" е руски анимационен детски и семеен сериал. Създаден е по мотиви на повестта на Едуард Успенски "Гаранционните човечета" ("Гарантийные человечки"). Сериалът е предназначен за най-малките зрители, но и за цялото семейство, като обяснява на достъпен език как са направени и работят различни машини, инструменти и механизми, които ни заобикалят още от деня на раждането ни. Излъчва се от 13 декември 2010 г. по телевизионния канал "Россия-1" в предаването "Спокойной ночи, малыши", еквивалент  на нашето "Лека нощ, деца". По-късно започва да се излъчва и от други канали.

Филмът е създаден в студио "Аэроплан", част от едноименна продуцентска компания. Идеята за сериала е на Алексъндър Татарски. Режисьори са Васико Бедошвили и Андрей Колпин, сценаристи - Юрий Исаков, Александър Каряев, Александър Татарски, композитор - Лев Землински, автор на песента - Георгий Василев. Всеки епизод е с продължителност 6 минути и е посветен на някакво устройство – хладилник, робот, компактдиск и т.н. Сериалът е разделен условно на сезони, но всяка серия представя самостоятелен сюжет и може да се гледа сама за себе си.

Отличителен знак на фиксиките е отворена длан с три разперени пръста (палец, показалец и среден), който най-често символизира добре свършена работа, но може да служи като поздрав и клетва за вярност пред законите на фиксиките. Този знак може да се види на дрехите, работните инструменти и транспортните средства на фиксиките.

Епизоди на Фиксики ( 50 )