Лунтик

Пълно заглавие на български: Приключенията на Лунтик и неговите приятели | Оригинално заглавие на руски: "Приключения Лунтика и его друзей "

"Приключенията на Лунтик и неговите приятели" е обучаващ анимационен сериал за деца в предучилищна възраст. Разказва историята на мило четириухо същество, наречено Лунтик, което се е родило на Луната и е паднало на Земята. То самото обяснява, че е лунна пчела, родственик на земните пчели. Действието на сериала се развива на горска поляна в близост до езеро. Повечето персонажи са малки животни – насекоми, риби, жаби и др. Някои от тях са възрастни, а повечето са деца, както и самият Лунтик. Главните герои са деца, които опознават света и се учат на взаимоотношения в обществото. Съдържанието е без насилие и няма напълно отрицателни герои. Сериалът е разделен на кратки серии, в началото са по 4,5 минути, а по-новите достигат до 6 минути, като всяка от тях представя напълно завършена история. Така епизодите могат да се гледат в различна последователност.

Идеята за създаване на филма принадлежи на Александър Боярски – директор на студио "Мельница". По-късно към работата се включва сценаристката Сарра Ансон (с истинско име — Анна Саранцева). Персонажите, включително главният герой, са нарисувани от Дарина Шмидт. С развитието на сериала по него започва да работи екип от продуценти, аниматори, сценаристи, композитори, звукорежисьори и др.

Сериалът започва да се излъчва през 2005 г. по телевизионния канал "Россия" в предаването "Спокойной ночи, малыши", еквивалент  на нашето "Лека нощ, деца". По-късно започва да се излъчва и от други канали, закупен е и от чуждестранни телевизии.

Епизоди на Лунтик ( 50 )