Смешарики

"Смешарики" (съкращение от руското "смешные шарики" - "смешни топчици") е руски анимационен сериал, ориентиран към обща аудитория, а най-вече към деца от 3 до 8 години. Създаден е в рамките на образователния проект "Свят без насилие" с подкрепата на руското министерство на културата. Първият епизод е излъчен в Русия на 7 май 2004 г. Основният сериал има вече над 450 серии. Сериалът е излъчен в 60 страни, преведен е на 15 езика и има ежедневна аудитория от 50 млн души. "Смешарики" се излъчва в Германия, САЩ, Великобритания, Япония, Украйна, Белорус, Италия, Казахстан, Франция, Китай и др. с различни имена, адаптирани към езика. В България се показва по Нова тв. от 2009 г. с оригиналното название.

Филмът е създаден от голям екип ресисьори, продуценти, сценаристи, художници и др. Художествен ръководител на проекта - Анатолий Прохоров, главен художник-постановчик - Салават Шайхинуров,  главен продуцент - Илья Попов.

Сюжетът на сериала разказва за смешариките – забавни кръгли същества, живеещи в собствен измислен свят. Формата им подчертава, че са добри и могат лесно да се нарисуват дори от малко дете. Всеки смешарик има собствена житейска история и индивидуален характер. Отрицателни герои липсват, освен злобния клонинг на Лосяш, който се появява само в една серия. Почти всяка серия е построена около някаква проблемна ситуация, с която може да се срещнат децата в живота си. Зад външната простота и детска наивност на сюжета се крият сериозни и даже философски теми, затова филма често се гледа и от възрастните. Във филма са използвани множество цитати от известни филми и анимации.

Епизоди на Смешарики ( 50 )