Белка и Стрелка

Пълно заглавие на български: Белка и Стрелка. Звездните кучета | Оригинално заглавие на руски: "Белка и Стрелка. Звёздные собаки"

"Белка и Стрелка. Звездните кучета" е първият руски пълнометражен компютърен анимационен филм, като има и 3D версия. Режисьори: Святослав Ушаков и Инна Евланникова. Премиерата по киноекраните на Русия е на 18 март 2010 г. Филмът се базира на реални събития и е направен по повод на 50-годишнината от полета на кучетата Белка и Стрелка със съветския космически кораб "Спутник-5". Филмът е предназначен основно за детска аудитория и има някои исторически неточности. Няма възрастови ограничения за гледане. Лентата е гледана в над 160 страни в света и е преведена на 45 езика.

Действието на филма се развива през 1960 г. Между СССР и САЩ има съревнование в областта на космическите постижения. Советският Съюз вече е пуснал в околоземна орбита първия изкуствен спътник на Земята. В момента тече подготовката за първия полет на човек в космоса, но преди това е необходимо да се усигурят безопасни условия за такъв полет. Изпитанията се провеждат с кучета. Няколко старта се оказват несполучливи. Повечето кучета не се завръщат от полетите. По една случайност в Центъра за подготовка на космонавти се оказват безпородните кучета Белка и Стрелка, които си поставят за цел да полетят в космоса и да се върнат. След ожесточена конкуренция и прецизен подбор, двете кучета постигат своето и летят в космоса с истинска ракета. В ракетата с тях летят плъхът Веня и други животни, а тайно и немската овчарка Казбек.

Действието следва разказа на кученцето Пушок, син на една от главните героини – Белка, пред другите домашни любимци в Белия Дом, САЩ. Кученцето е подарено на дъщерята на американския президент Джон Кенеди, Керълайн, от Никита Хрушчов.

Епизоди на Белка и Стрелка ( 70 )